Davalar içeriğine geri dön

Cizre Davası

E. Alb. Cemal Temizöz 1993-1995 yılları arasında Cizre  İlçe Jandarma Komutanlığı yapmıştır.
Bu zaman aralığında meydana gelen bazı olaylar gizli tanıklar kullanılarak suçlamaya dönüştürülmüştür.
Kayseri’deki Cemaat soruşturması devam ederken, suçlama yapılan olaylar için aradan 15-16 yıl geçtiği halde Özel yetkililer tarafından gizli tanıklar ve hayvan kemikleri gerekçe gösterilerek,  Kayseri İl Jandarma Komutanı Cemal Temizöz 23 Mart 2009 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmıştır.
Bu tarihte ilk bertaraf edilen Birlik Komutanıdır.
Diyarbakır Özel Yetkili 6. ACM’ de başlatılan (2009/ 470) ve Cemal Temizöz hakkında 9 kez müebbet hapis ile 100 yıl hapis cezası talep edilen yargılama 5.5 yıl devam etmiştir.

Cemal Temizöz bu süre zarfında tutuklu kalmıştır. Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasıyla birlikte dava dosyası Yargıtay 5.Ceza Dairesi tarafından güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilmiştir.
Eskişehir 2.ACM’nin (2015/47) üçüncü duruşmasında dava tüm suçlamalara karşı BERAAT’la (05.11.2015) sonuçlanmıştır.
Bu davanın soruşturma ve yargılamasında yer alan Özel Yetkili Hakim ve Savcılar hakkında HSYK tarafından inceleme başlatılmıştır.
Diyarbakır ve Şırnak Barosunun gözetiminde 100’ün üzerinde avukatın müdahil vekili olarak takip ettiği davanın STK’lar olarak takipçileri de vardır. Diyarbakır’da yargılama devam ederken kamuoyunu etkilemek için  raporlar hazırlayan Soros destekli takipçileri olarak TESEV ve ABD’li HRW (Human Right Wash)yi sayabiliriz.

Not: Kumpas davalarından biri olan Cizre Davası ile ilgili daha ayrıntılı bir içerik hazırlanmaktadır.